LATVIJAS DABAS DĀVANA – SMILTSĒRKŠĶIS!

Smiltsērkšķis jau gadsimtiem ilgi ir uzskatāms par vērtīgu ogu ne tikai Latvijā, bet arī citur pasaulē. Ar vien biežāk to izmanto gan sava uztura papildināšanai, gan medicīnā un skaistumkopšanā. Tās izmantoja jau senajās Ķīnas un citu austrumu zemju civilizācijas kā dziedniecisku elementu to laiku medicīnā.

21.gadsimtā var pavisam viegli aizmirst par to, ka mums apkārt ir atrodami dažādi vērtīgi augi, kuri, iespējams, pat aug netālu no mājām. Smiltsērkšķu popularizēšana pēdējos gados ir ļāvuši šai odziņai atgriezties no aizmirstības. Tās var lasīt paši vai izvēlēties iegādāties – iespēju tikt pie smiltsērkšķiem, nudien netrūkst. Arī interneta sniegtās priekšrocības palīdz smiltsērkšķus pirkt un pārdot savā starpā.

SMILTSĒRKŠĶU PIELIETOJUMS KULINĀRIJĀ.
Medicīna un pārtika bija izplatītākās nozares, kurās senās civilizācijas cilvēki izmantoja smiltsērkšķu ogas. Smiltsērkšķu ogas ir lieliska piedeva gan pamatēdieniem, gan receptēm. Smiltsērkšķu receptes saldajiem ēdieniem ir ļoti daudz. Piemēram, ogas kalpo kā lielisks un vitamīniem bagāts pildījums pankūkām, želejām, pīrāgiem, pat tējām, kokteiļiem un par modes lietu kļuvušajiem smūtijiem. Putnu un cūkgaļas ēdieniem kā lieliska piedeva kalpos ne tikai smiltsērkšķu marināde, kurā pirms tam ir marinēta gaļa, bet arī dažādas siltās un aukstās mērces, čatniji un piedeva salātiem. Arī smiltsērkšķu etiķa pagatavošana būs lielisks veids kā uzlabot garšu dažādiem ēdieniem, tajā skaitā veģetāriešu un vegānu maltītēm.

Ziemas krājumu gatavošanā, smiltsērkšķis var būt lielisks palīgs. Mērces un dažādi ievārījumi, marinējumi ir tikai maza daļa no visa, turklāt, smiltsērkšķu eļļa ir lielisks, vitamīniem bagāts konservants.

KĀDU PRODUKCIJU IR IESPĒJAMS IEGĀDĀTIES?
Populārākie produkti, ko visbiežāk iegādājas gatavotus no smiltsērkšķiem, ir sula un eļļa. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Ir iespējams iegādāties arī ogas un jau saldētus smiltsērkšķu sulas kubiņus. Cenas ir sākot no 3,50 eur par puslitra pudelīti ar sulu vai nepilniem pieciem eiro par saldētiem kubiņiem. Eļļa maksā nedaudz vairāk – 8 eiro par 250 ml pudeli, taču, tā kā tā nav izmantojama cepšanā, bet kā piedeva, cena nav tik augsta kā liekas sākotnēji. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *